Понеділок, 29.04.2024, 02:27

Спортивна Богородчанщина

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 42
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Березень » 16 » Розвиток Бойового Гопака в Богородчанах
23:56
Розвиток Бойового Гопака в Богородчанах
25 березня 2009 року в смт. Богородчанах було легалізовано Богородчанський районний осередок Міжнародної Федерації Бового Гопака. Співзасновниками якого стали: Віктор Іванович Павлів (президент осередку Міжнародної Федерації Бойового Гопака в Івано-Франківській області), Демчук Сергій Романович ( заступник президента обласної федерації Бойового Гопака та голова Богородчанського осередку) та Онкалюк Ігор Іванович ( старший спеціаліст відділу освіти БРДА

Тренуючись в Школі Бойового Гопака ім. Олекси Довбуша в липні 2009 року Демчук С.Р. захистив на міжнародному вчительському семінарі з Бойового Гопака титул на рівень майстерності „Жовтяк”, після чого мав право відкрити Школу Бойового Гопака.

Вперше про Бойовий Гопак Богородчани почули 12 лютого 2009 року в районному Палаці культури, а 1-го вересня мали можливість побачити виступи показової групи Школи Бойового Гопака ім. І.Сірка з м. Рогатина учні шкіл в с. Пороги та в с. Манява. Самими першими гопаківцями в Богородчанах стали Сливка Роман, Рудейчук Богдан, Яремчук Назарій, Остапів Антон, Онкалюк Олег, Гулян Олег, Сікора Віталій, Демчук Роман та Демчук Павло. Ці хлопці почали ознайомлюватися з елементами Бойового Гопака ще в грудні 2008 року, а дехто – з березня 2009 року. Це були перші учні секції Бойового Гопака в смт. Богородчанах.

Протягом вересня 2009 року проводилися зустрічі з спеціалістами з різних структур та служб, що працюють з громадськістю, дітьми та молоддю, які в достатній мірі підтримали ідею розвитку національного бойового мистецтва на Богородчанщині. В останніх числах вересня почалися перші заняття на базі спортивного залу Богородчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1, директором якої є Борковська Ярослава Дмитрівна. Демчук С.Р., власне, і був випускником даної школи саме при цьому директорові. Наймолодші гопаківці в віковій групі від 6 до 9 років почали вперше вивчати ази рідного бойового мистецтва.

1 жовтня 2009 року Сергій Демчук, за підтримки Ігора Онкалюка, заснував при районному осередку Школу Бойового Гопака ім. Марка Боєслава (день народження М.Боєслава став днем легалізації осередку).

Дякуючи зав.відділом культури БРДА Галині Михайлівні Канюк та директорові районного Палацу культури Василю Антоновичу Ковальчуку юнацька та старша групи мають змогу також вивчати Бойовий Гопак. Неабияку допомогу також надала і Богдана Богданівна Макар, керівник танцювальної студії „Фієста”.

Вже на кінець грудня 2009 року в Школі налічувалося 40 учнів, а 7 з них почали цікавитися фольклорно-мистецьким напрямком. 29 жовтня адміністрація районного осередку провела перше відкрите ознайомче заняття фольклорно-мистецького напрямку в районному Палаці культури, на яке запрошені були всі бажаючі та батьки гопаківців.

На даний час перед керівним складом районного осередку постала необхідність в поширенні своєї діяльності не лише в районному центрі, а й в найвіддаленіших куточках Богородчанщини.

Протягом 2010 року учні старшої групи освоїли перші ази рівня майстерності Жовтяк та виявили бажання допомагати голові осередку в тренувальному процесі. Такими секціями школи гопака стали найвіддаленіші ділянки району, такі як Пороги, Манява та Гринівка. Керівництво осередку вирішило розпочати розвиток бойового мистецтва в місцях, до яких важко і далеко приїхати тренеру та старшому учневі. Така діяльність виявилася доволі складною, та все ж таки Михайло Здерко, Володимир Витошко, Назар Тарзиманов та Дмитро Мачкодера допомагали голові осередку Сергію Демчуку певний час в розвитку секцій школи бойового гопака ім.Марка Боєслава на Богородчанщині. За три місяці такої праці осередок був ініціатором проведення дитячого оздоровчого табору в с.Пороги, в якому оздоровлювалися діти в кількох областей України.

В липні 2010 ці ж хлопці разом з Сергієм Демчуком виїхали на навчально-вишкільний семінар з бойового гопака в м. Березне Рівненської області, на якому старші учні захистили рівень майстерності Жовтяк та отримали статус тренера бойового гопака, Сергій Демчук підтвердив рівень майстерності Жовтяк та отримав статус інструктора бойового гопака. Вересень та жовтень 2010 року став для школи важким та повчальним. Найдальші куточки району забирали дуже багато часу та сил, і зацікавлення бойовими мистецтвами в цих секціях було незначним, тому старшинський склад школи вирішив розвивати свою діяльність в тих місцях району, де найбільш велике зацікавлення національною бойовою культурою. Таким місцем стало село Яблунька. З квітня-травня 2011 року відкрито осередок школи бойового гопака на базі Яблуньської ЗОШ І-ІІІ ст. Старшими учнями в Яблунці призначено Івана Дашківця та Назара Сметанюка.

Також проводилися ознайомчі тренування з метою розвитку школи в селах Іваниківка та Саджава, але осередків в цих місцях не відкрито.

За межами району школа бойового гопака ім. Марка Боєслава проводила тренування в Івано-Франківському фінансово-комерційному кооперативному коледжі імені С.Граната, та за фінансових проблем коледжу тренування було припинено.

Нещодавно ТзОВ „Богородчанська сільгосптехніка” в особі Іванишина Ярослава Юрійовича, надали нам зали для проведення тренувань. Та залом користуватися можна було недовго, орендна плата за приміщення мінялася постійно, тому на даний час діяльність Школи в Богородчанах призупинено на невизначений час.

Натомість національною бойовою культурою зацікавилися жителі смт. Солотвино в Богородчанському районі на базі Будинку культури, директором якого є Суслик Ірина Федорівна. Неабияке сприяння розвитку Школи надала Солотвинська селищна рада в особі Боднарчука Романа Степановича, власне, з його ініціативи діти та молодь селища та навколишніх сіл мають можливість тренуватися бойовим гопаком.

Школа проводить набір в 1-шу молодшу (4-6 років), 2-гу молодшу (7-9 років) юнацьку (10-15 років) та старшу (від 16 років) групи для занять національним бойовим мистецтвом. Тренування проводяться в залежності від обраного напрямку та програми підготовки, до яких входять – вивчення базової бойової техніки, ознайомлення та вивчення бойових елементів з різними видами козацької зброї, підготовка до показових виступів та змагань, фізична реабілітація.

Літо 2012 року стало сприятливим в формуванні показової групи Школи. 23 вересня показова група вперше виступила на День селища Солотвин, а тиждень по тому – виступ в обласному муздрамтеатрі міста Івано-Франківська. Згодом в жовтні боєславці виступали на співочому районному фестивалі в смт.Солотвин а також в Івано-Франківську на ювілей приватного освітянського закладу Смайлик, де також діє Школа Марка Боєслава. Пізнавальним для показової групи Школи Боєслава став виїзд на „Козацькі Забави” в місто Калуш до побратимів Школи Довбуша, керівником якої є Віктор Павлів. 25 листопада 2012 року в селищі Солотвин відбувся творчий вечір дуету „Розмай”, учасниками якого є Олександр та Євгенія Семенців. Цей колектив неодноразово зустрічався на святкуваннях української діаспори в Америці в місті Чикаго з гопаківцями зі Школи Бойового Гопака імені Івана Нечая. На даний час перед Школою Марка Боєслава постає велика праця, адже Богородчанська райдержадміністрація посприяла в наданні спортивного залу для тренування в самих Богородчанах після річної перерви.

(098)020-32-89 – Сергій Романович Демчук (silico@rambler.ru)

Матеріал з сайту: http://hopak.frankivsk.org

Сторінка школи в соціальній мережі Вконтакті: http://vk.com/gopakif


Категорія: Контактні види | Переглядів: 1321 | Додав: naz_forever | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: